Ajankohtaista
Kalkkisten kylän kotisivusto
Olet ajankohtaissivulla
Aiempia kylätiedotteita ja Katajan tiedotteita kyläarkistossa
Ajankohtaista Kalkkinen on yksi Suomen kiinnostavimmista kylistä. Mitkä ovat ne muut? Katso www.tervetuloakylaan.fi
Kunta myy muutamia tontteja Kalkkisista Kalkkinen / Humalon alue
Kalkkinen / Oja-Laurila Noin kolmen hehtaarin määräalasta on muodostettavissa 2-3 oma- kotirakennuspaikkaa. Myyntihinta on 1,00 € / m 2 . Kysy lisää: Kunnan kaavoitusosasto
Kalkkistentien läheisyydessä Humalontiellä sijaitsee alue, jossa on noin 3146 m 2 :n ja 3395 m 2 :n suuruiset rakennuspaikat omakoti- tonteille. Alueelle tullaan palstoittamaan myöhemmin useampia pien- talotontteja. Tontit tulee liittää vesi- ja viemäriverkostoon, vesijohto- liittymän hinta on 3000 € ja viemäriliittymä on 4500 €. Myyntihinta on 2,50 €/m 2 .
Tutustu Humalon kaavaan Kalkkisten kylän Humalon asuinalueen kaavaluonnos on valmistunut. Se on nähtävillä teknisen toimen tiloissa tai kunnan verkkosivuilla osoitteessa www.asikkala.fi/palvelut/kaavoitus/vireillä olevat kaavat.
Kyläsuunnitelma painottaa säilyttämistä ja kehittämistä Kyläsuunnitelma 2015–2020 linjaa ja painottaa niitä asioita, joita kylällä kannattaa säilyttää, mitä muuttaa ja mitä kehittää, jotta täällä on hyvä asua ja yrittää. Lähivuosien kärkitavoitteita ovat palveluiden turvaaminen, kylämatkailun kehittäminen ja vapaaehtois- ja talkootoiminnan lisääminen. Toimenpidelista kattaa asioita palveluista, vapaa-ajasta, ympäristöstä ja yhteisöllisyydestä. Osa asioista nousee kylässä viime vuosina toteutetuista hankkeista. Näiden lisäksi kyläsuunnitelmaan kuuluu lista asioita, jotka liittyvät kylän turvallisuuteen kotien, poikkeustilanteiden, liikenteen ja sosiaalisten suhteiden kannalta. Katso noin 10 minuutin mittainen Kalkkismuuvi tämän linkin kautta.
Viiden huoneiston rivitalo Kalkkisen keskustan tuntumassa Viiden huoneiston rivitalo Humalon alueelle valmistuni tammikuun alussa ja muuttovalmiita asuntoja jäljellä kaksi: 2h, k, s = 53 m 2 / varasto, mh. 75775 € - vh. 146000 € 2h, k, s = 59 m 2 / varasto, mh. 71175 € - vh. 150000 € Rivitalo on omalla tontilla Mallasmutka 1:ssä ja talossa maalämpö, huoneistokohtainen kylmän/kuuman veden mittaus ja jokaisella huoneistolla autopistokepaikka. Esittelyt ja lisätiedot: Nastolan Kiinteistönotariaatti Oy (LKV), Petter Kulhua p. 041 4411961 tai Kalkkinen 03-7673404 ja sähköposti petter.kulhua@nkn-yhtiot.fi. Katso kuvat: Asemapiirros, Pohja ja pääty luoteeseen, Sivu ja paaty kaakkoon.
Muutoksia jätteiden keräyksessä ja kierrätyksessä 1) Kalkkisten jäte- ja ekopisteelle (koulun takana lähellä urheilu- kenttää) on tuotu uudet maksulliset ja lukossa olevat jätesäiliöt seka- ja energiajätteille. Tarkoitus on, että jätteet lajitellaan tämän perusteella. Sekajäte viedään kaatopaikalle ja energiajäte poltettavaksi. Aikaisemmin paikalla oli vain maksullinen sekajäte- säiliö. Maksullisen jätekeräyksen hoitaa Sita (Suez). 2) Ekopisteiden hoito on vuoden 2016 alussa siirtynyt valta- kunnalliselle Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle. Kalkkisissa RINKI Oy:n laatikot sijaitsevat samalla tontilla kuin Sitan hoitamat energiajätteiden ja kaatopaikkajätteiden laatikot – eli urheilukentän vieressä koulun takana. Uusien ekopisteiden kautta kierrätetään kartonki-, lasi- ja metalli- pakkauksia + sanoma- ja aikakausilehtiä – materiaaleja, joita jatkojalostetaan ja käytetään teollisuudessa uudelleen. Siis kuhunkin laatikkoon vain laatikon kyljessä kerrottua kierrätettävää materiaalia. RINKI Oy on voittoa tavoittelematon Suomen teollisuuden ja kaupan omistama pakkauskierrätykseen erikoistunut yhtiö. Ohjeita kierrätykseen löytyy yhtiön sivuilta www.rinkiin.fi/kotitalouksille
Kyläkirjoja osuuspankista Vuonna 2002 valmistuneen Kalkkisten seudun kyläkirjan painos on loppunut. Vuonna 2006 valmistunut Kalkkisten seudun kyläkirja II on vielä myynnissä. Kirjaa saa 10 euron kappalehintaan Kalkkisten Osuuspankista. Voit tilata kirjoja myös postitse lähetettäviksi. Maksa Kalkkisten seudun kyläyhdistyksen tilille 20 euroa/kirja, merkitse tiedonantoihin Kyläkirja ja toimitusosoite. Tilin numero on FI 35 5101 0440 0089 58.
Nuorisoseurantalo Pörskälässä tapahtuu: Pörskälän liikuntaryhmissä on vielä tilaa! Tanssillinen liikunta jatkuu entiseen tapaan torstaisin klo 18.30–20 alkaen 11.10. Vetäjä Hannele Kuusinen. Kertamaksu 2 €. Myös uudet tanssijat tervetulleita mukaan! Tiistaisin klo 19.30–20.30 Pörskälässä Toiminnallinen vatsatreeni ja kehonhuolto Ilmoittautumiset: www.opistopalvelut.fi/wellamo-opisto tai puhelimitse 0440187459 tai 0440187456 Kalkkisten kevytjumppa tiistaisin klo 15.00–16.00 Pörskälässä Ilmoittautumiset: asikkala.fi/ilmoittautuminen tai Maria Pennanen, p. 0447780021 Elise Kettunen, p. 0447780773 Aku Laaksonen, p. 0447780015 Jos lauluhermoja kutkuttaa ja olet iloinen, oppimishaluinen laulaja, tule joukkoomme. Laulamme neliäänisiä lauluja ja esiinnymme pääasiassa Kalkkisten alueella. Kuoroa johtaa Paavo Haapiainen. Laatua elämään -piiri käynnistyy taas maanantaina 17.9. klo 13–15 Pörskälässä. Lämpimästi tervetuloa! Kalkkisten puukoululla maanantaisin Liikuntakerho 1–6-luokkalaisille klo 15.00–16.30 ja 4–6-vuotiaille klo 17–18.00 Osallistumismaksut (kausi syyskuu 2018- huhtikuu 2019) 95 e yksi ryhmä viikossa 95 e + 55 e = 150 e Ilmoittautuminen ryhmiin tapahtuu soittamalla numeroon 044 970 0139, laittamalla sähköpostia toimisto@asikkalanraikas.net tai tulemalla paikan päälle. Ryhmiin osallistuminen edellyttää Raikkaan jäsenyyttä (alle 18 v. 9 €/vuosi, aikuiset 18 €/vuosi). Kerhon vetäjänä Anniina Utela. Perhekerho Pörskälässä torstaisin klo 1013, aloituspäivä torstai 28.2. Tarjolla vapaata ohjelmaa, yhdessäoloa ja leikkiä Pörskälän salissa. Lisätietoja: mmearua@gmail.com, p. 0407414452/Aura Kuisma (parhaiten tavoitettavissa tekstiviestitse tai sähköpostilla). Satamaan on tehty grillipaikka Kyläyhdistys on tehnyt satamaan paikan, jossa voi istuskella ja vaikka grillata makkaroita. Rakentamiseen saatiin rahallista tukea Päijänne-Leaderilta.
Uusi vierasvenelaituri satamaan Kalkkisten sataman palvelut ovat täydentyneet uudella, isolla vierasvenelaiturilla. Pituus kasvoi reiluun 40 metriin, tilaa löytyy noin kymmenelle venekunnalle. Ennestään satamasta löytyvät mm. grilli- ja matonpesupaikka.
Silta ja uusi vierasvenelaituri
Hellevi Tupala palkittiin yhdistystyöstä Kalkkisten tonttu vuodelta 2016 Hellevi Tupala palkittiin pitkäaikaisesta yhdistystyöstä. Suomen Kylät ry nimesi Hellevi Tupalan valta- kunnalliseksi Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi. Aiemmin kesällä Hellevi Tupala palkittiin Urajärvellä järjestetyssä Kyläkalaasissa Päijät- Hämeen Kylätoiminnan tiennäyttäjä -arvo- nimellä. Vuosien aikana Hellevi Tupala on antanut oman osansa tietotaidoillaan kylän yhdistyksille tapahtumia kehitettäessä ja osallistunut tapahtumien järjestämiseen talkoolaisena. Valinnan perustelut: Hellevi Tupala on paljasjalkainen kalkkislainen, joka on tunnettu työstään kotikylänsä eteen. Hänelle myönnetään Kylätoiminnan Tien- näyttäjän tunnustus pyyteettömästä työstä kylän ja sen hyvän maineen eteen. Tupala on tehnyt työtä maaseudun kehittämisen puolesta ja ollut aktiivinen ideoija ja toteuttaja omalla alueellaan. Hellevi Tupala sai Kalkkisten Tonttu -arvonimen vuonna 2016, ja se myönnettiin hänelle erityisen ansiokkaasta työstä kotikylän kehittämiseksi. Tupala on toiminut muutoinkin aktiivisesti maaseudun kehittämistyössä, ja hän on toiminut Päijänne-Leader ry:n hallituksessa neljä vuotta, joista kaksi viimeistä puheen- johtajana. Erityisen tunnettu Tupala on ylpeydestään kotikylästään. Tupala on pitkänlinjan aktiivinen kylätoimija, joka on puurtanut monien hankkeiden ja tempausten taustalla. Tupalan aktiivisuuden taustalla on sukujuuret, ja hän haluaa ylläpitää kylän elinvoimaa myös tuleville sukupolville. Kyläyhdistys onnittelee ansaitusta arvonimestä!
Kokkojuhla Kalkkisten satamassa juhannusaattona 21.6.2019 klo 18 alkaen. Tervetuloa nauttimaan keskikesän juhlasta ja komeasta kokosta! Kesän makuja myyntikojuista ja makkaraa ja kahvia kyläyhdistyksen juhannusteltasta. Kalkkisten kyläpäivä lauantaina 6.7.2019 klo 9 alkaen. Markkinahumua oheisohjelmineen kylän raitilla ja Viini-Pihamaan pihapiirissä. Maittava lounas nuorisoseurantalo Pörskälässä. Illalla tunnelmoidaan Mani-Baarin markkina- karaokessa ja Viini-Pihamaan terassi- ravintolassa. Koulussa vanhempainyhdistyksen kahvio ja kirpputori. Kalkkisten 10 juostaan lauantaina 31.8.2019. Lähtö Suomen rankimmaksi kympin juoksuksi tituleeratulle lenkille lähtee tänä vuonna Kalkkisten nuorisoseurantalolta Pörskälästä. Kisaravintola avoinna yleisölle. Tervetuloa nauttimaan liikunnan ilosta koko perheen voimin!
Kalkkisten tapahtumia 2019
Kalkkis-Pilkki kisattiin sunnuntaina 17.3. Päijänteen Haapainpohjassa. Lähtöpaikkana toimi Heikkilän tilan ranta. Epätavallisen lämpimien säiden vuoksi jäätilannetta jännitettiin järjestäjien puolesta lähes viimeiseen asti, mutta jäätä riitti hyvin kisaajia kannattamaan. Kisat pilkittiinkin mukavassa mutta varsin pilvisessä säässä. Yleisöäkin kerääntyi kisan loppuvaiheessa paikalle nauttimaan kisatunnelmasta sekä kisa-ravintolan kahvi- ja hernesoppatarjoilusta. Kisasarjoina oli perinteisesti miehet, naiset, nuoret alle 18- vuotiaat sekä kolmen hengen joukkueet. Saalistakin saatiin, joskin kalat olivat varsin pieniä; isommat vonkaleet olisivat kuulemma majailleet hieman kisa-alueeksi rajatun Haapainpohjan ulkopuolella, lähellä Tupsukallion saarta. Kaiken kaikkiaan kisaajia oli 53 henkeä, joukkueita yhdeksän. Nuorten sarjaan osallistuvista neljästä innokkaasta pilkkijästä kaksi jäi saaliitta joten kolmas ja neljäs sija arvottiin. Miesten sarjan viisi parasta, naisten sarjan kolme parasta sekä joukkueiden paras palkittiin. Perinteisesti kiertopalkintopokaali lähti voittajajoukkueen matkaan. Loput palkinnot arvottiin loppujen osallistujien kesken. Järjestävät yhdistykset Kalkkisten seudun kyläyhdistys ry sekä Kalkkisten urheilukalastajat ry kiittävät kaikkia osallistujia sekä runsaskätisiä sponsoreitaan: Finlandia-Uistin oy, TK-LVI oy, Vääksyn offset ja kopio, Sysmän Urheilu Valonen, Sinuhe oy, K-Market Lampinen, Kalkkisten kalastusklubi ry, Heikkilän tila, Hannu Peltonen sekä Kalkkisten nuorisoseura ry. Tulokset Kuva: Aura Kuisma
Kuva: Aura Kuisma